15 jaar Mensen in Bedrijf, practice what you preach

15 jaar Mensen in Bedrijf!

Bijna 15 jaar geleden richtte ik Mensen in Bedrijf op. Samen met Margreeth Kloppenburg bedachten we wat voor soort bedrijf we wilden zijn. En wat niet. Voor Mensen in Bedrijf werkte ik bij grote training- en adviesbureaus en ben meerdere malen aangelopen tegen de ‘systeemwereld’ van de grote bureaus. Hoge outputtargets, scherp berekende dagindelingen. Elk uur telde en moest geteld.

I had a dream

Ik ben Mensen in Bedrijf gestart vanuit een droom. Eentje met meerdere elementen. Allereerst was er eigen belang. 15 jaar gelden was ik vader van een dochter en de tweede was op komst. Later zou er ook nog een zoon komen. Ik wilde naast zinvol werk er ook kunnen zijn als vader. Geen weken verblijven in hotels. Niet meer voor dag en dauw in de auto en in het donker weer terug. Het was me veel waard om er te zijn als vader. Dus het eerste deel van de droom: een gezonde werk-privé-balans.

Tegelijkertijd had ik een enorme drive om iets te gaan doen met teams. In mijn studie had ik ontdekt hoe geweldig ingewikkeld, frustrerend, maar soms ook inspirerend en krachtig het werken in groepen en teams was. Het leek mij zeer fascinerend om te weten aan welke knoppen je moet draaien om teams in de flow te krijgen en om daar mijn werk van te maken. Onze ambitie werd om alle kennis die er beschikbaar was over teams toepasbaar te maken voor het bedrijfsleven. Leuk werk in die gezonde werk-privé balans.

Het derde element is het meest idealistisch. Ik heb een groot vertrouwen in de mens. Soms op het naïeve af. Ik ben er heilig van overtuigd dat mensen in wezen goed zijn en dat hun acties altijd voortkomen uit de beste intenties. Ik geloof er in dat mensen groeien door ze de ruimte te geven. Ieder mens is in staat om mooie dingen te realiseren. Veel systemen in de organisaties waar ik werkte en kwam waren juist gebaseerd op wantrouwen. Denk bijvoorbeeld aan alle tijdschrijfsystemen die er waren om te controleren of iedereen wel voldoende uren maakt. Veel van die systemen gaan over verantwoording en niet over verantwoordelijkheid. Die controlesystemen paste dus niet bij mijn beeld hoe Mensen in Bedrijf eruit moest zien. Bij ons geen uitgewerkte targets. Wij doen ons werk zo goed mogelijk. En goed wordt bepaald op basis van ons eigen innerlijke kompas en de feedback van onze klanten. Dat is nog zo’n element: kwalitatief goed werk doen gaat vóór de hoeveelheid werk. Liever wat minder klussen heel goed, dan veel klussen minder goed. Vanuit die goede klussen komen onze klanten dan weer terug. Daar hebben we geen targetzweep voor nodig. Wij houden niet bij hoeveel uren we werken of hoe vaak we op vakantie gaan. Donderdagochtend naar het babyzwemmen? Prima! Ergens wordt die offerte dan toch wel weer geschreven, en soms is dat dan op zondagochtend.

Investeren in kwaliteit

Wij investeren in duurzame relaties, en dat kan alleen maar als je niet direct wordt afgerekend op wat je in je uren doet. Soms moet je nu eenmaal vaak koffie drinken met mensen voordat er een opdracht uitkomt. Wij geloven erin dat de kwaliteit van de relatie ervoor zorgt dat wij ons werk beter doen en dat er dus voor de klant een beter traject uit voortkomt.

Wij zijn dus niet 80% declarabel zoals dat bij veel bureaus wel is. Wij zijn minder declarabel om zo ook ruimte te creëren om te innoveren. Mijn ervaring is dat vanuit vrijheid de mooiste nieuwe ideeën ontstaan. Afgelopen jaren hebben we bewust niet geïnvesteerd in dure leaseauto’s en hebben we gekozen voor een mooi, maar eenvoudig kantoor zonder dure gadgets. De winst die we behaalden investeerden we in opleidingen en het ontwikkelen van nieuwe producten voor onze klanten, zoals een digitale test omgeving en het schrijven van boeken. Want naast een duurzame relatie opbouwen, willen we dat we inhoudelijk steengoed werk leveren.

Door mijn bedrijf zo te organiseren zie ik mijn kinderen van nabij opgroeien. Doe ik prachtige opdrachten voor prachtige klanten. Heb ik zeer waardevolle en blijvende klantrelaties. En samen met mijn collega’s doen we wat we prediken. Ik ben trots! Mijn volgende droom is om onze toepasbare kennis beschikbaar te stellen voor zoveel mogelijk teams, zonder dat wij onze vrijheid hoeven op te geven. Zodat alle Mensen in Bedrijven ook de vruchten plukken van samenwerken.