5 podcasts die je deze zomer niet wilt missen!

Als teamcoach maak ik behoorlijk wat kilometers. Afgelopen jaar 28.000! Gemiddelde snelheid 100km per uur? Dat is 280 uur in de auto. Het nadeel aan radio luisteren vind ik dat je het nieuws van de dag na 15 minuten wel kent… Ik ben podcasts gaan luisteren en er ging een wereld voor mij open!

Ik neem je mee in mijn podcast top 5 van dit moment

Ear hustle

Image result for de podcast ear hustle

Hoe geef je betekenis aan je leven als je levenslang in de gevangenis zit? Hoe ga je om met de schuld die een moord op je legt? Hoe reflecteer je op jezelf en word je een beter mens? En hoe is het om 5 jaar achtereen in eenzame opsluiting te zitten? Al deze vragen en meer komen aan bod in de verhalen die in deze podcast worden verteld door gevangenen van de San Quentin State Prison. Je krijgt een (soms duizelingwekkend) beeld van hoe het leven in de gevangenis is en wat het met mensen doet. Maar ook hoor je mensen zeer wijze dingen zeggen over het leven. Deze podcast heeft mij werkelijk aan het lachen en aan het huilen gemaakt.

Luister deze podcast via iTunesLuister deze podcast via Spotify

Philosophize This!

Image result for Philosophize This!

Ik houd van filosofie. In mijn studententijd heb ik met vrienden hele avonden gefilosofeerd. Over de grote vragen in het leven, of juist over minuscule, totaal irrelevant vraagstukken. Vooral omdat we het leuk vonden om met onze gedachte op de loop te gaan. Maar daar zat een dieper verlangen onder, namelijk om meer te snappen van de wereld om mij heen en vooral ook over mijzelf als mens. Antwoorden op deze vragen heb ik in deze podcast vaak teruggevonden.

In meer dan 130 afleveringen neemt verteller Stephen West je mee langs de grote van de filosofie. Langs denkers als Socrates, Plato, Hobbes, Machilavelli, Decartes, Hegel, Kant, Nietzsche en Sartre. En langs stromingen als het boeddhisme, het Confucianisme, het islamisme, het Christendom en het Structuralisme.

Geen droge theorie, maar verhalen, gezet in de tijdgeest en de bijdrage die zij leverden aan het denken van dat moment. Een podcast met een dikke 5 uit ruim 100 beoordelingen. Niet voor niks. Een aanrader voor wie nieuwsgierig is naar de opbouw en verbinding tussen de groten in de filosofie van de afgelopen, zeg, 3000 jaar.

Luister deze podcast via iTunesLuister deze podcast via Spotify

De Krokante Leesmap

Wint De Krokante Leesmap de Dutch Podcast Award?

Zet 3 totaal verschillende mensen bij elkaar en laat ze praten over de krokantheid van allerlei weekbladen. Krokantheid zegt u? Wat is dat? Nou, dat hebben deze podcasters zelf ook nog nooit naar elkaar uitgesproken geloof ik. Maar er lijkt een soort gezamenlijk besef te zijn op wanneer een artikel krokant of juist helemaal niet krokant is. Deze podcast moet je een keer luisteren, en dan voor jezelf beslissen: Dit vind ik hilarisch (blijf dan luisteren), of dit vind ik afschuwelijk (stop dan direct!).

Winnaar van de Dutch Podcast Award 2019

Luister deze podcast via iTunes

De 100jarige man die uit het raam klom en verdween

Image result for podcast De 100jarige man die uit het raam klom en verdween

Wellicht ken je het verhaal. De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween is een bestseller van de Zweedse auteur Jonas Jonasson uit 2009. Op zijn honderdste verjaardagsfeest vertrekt Allan Karlsson uit het bejaardentehuis. Hij probeert zo ver mogelijk te reizen met het weinige geld dat hij heeft. Allan steelt een koffer, die vol blijkt te zitten met crimineel geld. Daardoor krijgt hij een motorbende, een internationale gangster en de politie achter zich aan. In deze spannende en grappige podcast beleef we de avonturen van deze ouwe rakker, waarbij heden en verleden op een bijzondere manier aan elkaar gelinkt worden.

Een podcast met een mooie, onderliggende moraal. Welke? Dat mag je zelf gaan uitvinden 🙂

Luister deze podcast via iTunes

The Daily

Image result for the daily host

Tot slot een podcast die ik eigenlijk elke dag wel luister. Elke dag neemt presentator Michael Barbaro van de The New York Times je mee in een actueel verhaal. Het zijn verhalen die in Amerika headline van de dag zijn, soms intern gericht maar vaak ook gekoppeld aan wereldpolitiek. Het zijn goed opgebouwde verhalen en grondig uitgezochte achtergrondartikelen. Recent gingen afleveringen uiteraard over de verkiezingen en de maffe acties van Trumpelmans, maar ook over de ontwikkelingen in Noord Korea, China en Iran. En dichter bij huis, over de Brexit en Europa.

Ik word altijd vrolijk van de interviewstijl van Michael. Hij stelt goeie vragen, daagt uit en vat regelmatig samen. Vaardigheden die ik in mijn werk als teamcoach zelf ook graag inzet om mensen te begrijpen (en te zorgen dat ze elkaar beter gaan begrijpen).

Luister deze podcast via iTunes | Luister deze podcast via Spotify

Zo. Dit was het dan. Rust lekker uit deze zomer!
Thijs