Acht redenen om in een team te gaan werken

8 redenen om in een team te werken

Vrijwel iedereen zal het er over eens zijn. Werken in een team is belangrijk. Maar wanneer je mensen vraagt waarom dat zo is krijg je zeer verschillende antwoorden. Guido van de Wiel en ik doken erin en kwamen op 8 redenen waarom mensen in teams werken:

1 Continuïteit en solidariteit

Eén voor allen, allen voor één
In teams wisselen mensen elkaar af en vangen elkaar op zonder dat de gevraagde continuïteit (product- of dienstlevering) in gevaar komt. Door in een team te werken, wordt de continuïteit beter geborgd dan wanneer één iemand een dienst of product levert. Bij goed teamwerk kan iemand in een team wegvallen (denk aan: ziekte, maar ook ontslag) zonder dat het de output van het totale team in gevaar komt. De resultaten van het team bestaan uit individuele bijdragen, maar het weghalen van een individuele bijdrage haalt niet de gehele teamprestatie onderuit.

2 Continuïteit en reproduceerbaarheid

Het wiel niet steeds opnieuw uitvinden
Een team zorgt er niet alleen via solidariteit voor dat de continuïteit geborgd wordt. Mensen ontwikkelen samen allerlei handigheidjes om het werk zo goed mogelijk te doen. Er ontstaat zo een teamintelligentie. Deze teamintelligentie biedt een basis om op voort te bouwen en er gaat een corrigerend vermogen van uit.

3 Capaciteit/ tijd

Vele handen maken licht werk
Heel veel zaken kun je niet in je eentje. Alleen al het feit dat meerdere mensen tegelijkertijd aan het werk kunnen, maakt dat ze tot prestaties komen waar iemand alleen nooit toe in staat zou zijn geweest. Als je in korte tijd een telefonische enquête moet uitvoeren, kan je dat met een team in een dag klaren, terwijl je in je eentje vijf werkdagen bezig zou zijn. Je bent in je eentje nu eenmaal beperkt in termen van tijd en capaciteit.

4 Specialisatie

In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister
Specialisatie loont. Wie succesvolle teams bestudeert, ziet dat daar mensen met uiteenlopende expertises en persoonlijkheden deel van uit maken. In deze teams komen teamleden tot hun recht, juist doordat zij hun verschillende specialisaties kunnen en mogen inzetten. Specialisatie komt in een team in grofweg twee varianten voor: 1) een team bestaat uit allemaal specialisten op hetzelfde vakgebied of 2) een team heeft juist verschillende specialisaties aan boord. Voorbeelden van een team waar de leden zich in zijn geheel juist specialiseren op één onderdeel, zien we terug bij typische stafafdelingen, zoals finance, r & d, of hr.

5 Nieuwe ideeën

Twee weten meer dan één
Als meerdere mensen over een probleem nadenken, dan wordt de kans groter dat iemand met een oplossing komt, waar de rest nog niet aan gedacht had. Hierdoor vindt vernieuwing van producten en diensten plaats. Als jij geen ideeën hebt, heeft een ander teamlid misschien juist net die ingeving, waardoor de kwaliteit van de oplossing omhoogschiet. Een team is potentieel inventiever dan een individu: in goed geleide brainstormsessies stapelen ideeën zich op.

6 Eigen ontwikkeling

Al doende leert men
Een niet te onderschatten reden om in een team te gaan werken. In teams wordt kennis en ervaring uitgewisseld. Mensen leren zo van elkaar. In een team werken mensen intensief met elkaar samen, dus is er meer te leren. Teams organiseren feedback, wisselen best practices uit, geven kennis door en delen oplossingen. Teamwerk maakt leren van elkaar mogelijk.

7 Erbij willen horen: sociale wezens en sfeer

Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd
Teamwerk is mensenwerk. Mensen hebben de behoefte ergens bij te horen. Een team helpt om alle sociale aspecten van het leven met elkaar vorm te geven. Teams zijn sociale ontmoetingsplaatsen waarin mensen elkaar steunen. Ze bieden elkaar een helpende hand en een luisterend oor. Collega’s in teams brengen veel tijd met elkaar door en zijn zo een belangrijk deel van elkaars sociale leven.

8 Híerbij willen horen: beeldvorming en omgeving

I have a dream
Het Amerikaanse heren-basketbal dreamteam dat in 1992 met overmacht goud won op de Olympische Zomerspelen in Barcelona, het Nederlandse volleybalteam dat op diezelfde Spelen zilver haalde en vier jaar later goud in Atlanta, het topteam aan wetenschappers dat het menselijk genoom als eerste wist te ontrafelen… Er kan een magie van teams uitgaan. Bestaande teams kunnen een aantrekkingskracht uitoefenen op mensen. In dat geval hebben mensen niet zomaar de behoefte om ergens bij te horen, maar ze willen hierbij horen. Juist bij dat team, juist onder die inspirerende leider werken, bijdragen aan het inspirerende doel dat expliciet dit team zich gesteld heeft. Mensen willen deel uitmaken van dit team.