Focus jij op die 9 of dat 5je…?

Focus jij op die 9 of dat 5je…?

In de Masterclass die ik verzorg vertel ik vaak het volgende verhaal: “Als mijn dochters later thuiskomen met hun rapport, met daarop één negen voor tekenen, vier zevens voor het een of ander en één vijf voor Nederlands, dan hoop ik dat ik een vader ben die zegt: Wow wat een mooi rapport! Zorg dat je van die vijf een zesje maakt, want het is handig om enigszins een goede brief te schrijven. Maar ga vooral op tekenles of schildercursus!”

Dit klinkt logisch… Maar hoe vaak gebeurt het in het bedrijfsleven niet dat een briljante maar introverte boekhouder op een cursus Presenteren wordt gestuurd, omdat hij zo staat te klungelen bij het presenteren van de maandcijfers voor het MT? Hem wordt gevraagd om te werken aan zijn tekortkomingen. Maar wordt hij daar gelukkig van? Worden dit sterke presentaties waarin het MT meegenomen wordt in een verhaal waardoor ze opeens echt gaan snappen wat die cijfers betekenen? Nee… waarschijnlijk niet.

Opzoek naar het schaap met de 5 poten

Veel sterker wordt het, als onze boekhouder een collega vindt die communicatief sterk is en die het leuk vindt om voor een groep te staan. Leuk klinkt misschien wat soft, maar het maakt een wereld van verschil in hoe goed je wordt als je iets doet wat bij je past. Daar profiteert de medewerker van, maar ook het team en de hele organisatie.

Na mijn studie psychologie heb ik een jaartje gewerkt bij Schouten & Nelissen als projectleider. Mijn manager stelde voor dat ik een cursus Prince 2 (een projectmanagement methodiek) ging volgen, omdat ik soms moeite had om alle projecten gestructureerd te laten verlopen. Gelukkig ben ik in plaats daarvan bij Mensen in Bedrijf gaan werken als teamcoach. Nu mag ik dagelijks werken met het ontwikkelen van teams en het opleiden van professionals. Ik heb cursussen Belbin, Transactionele Analyse en Deep Democracy gevolgd en ben nu een teamcoach die teams in korte tijd behoorlijk kan laten groeien.

Terug naar moraal van dit verhaal

Ga ontwikkelen waar je goed in bent en waar je energie van krijgt! Dan wordt het leven leuker en word je steeds effectiever in wat je doet.

Wil jij leren hoe je het beste in je mensen naar boven haalt?

Volg dan onze workshop Leve het Verschil! met je team! Vol plezier opzoek naar de talenten in je team 🙂