Genieten van het surfen op de golven!

Surfen op de golven!

Teamdynamiek = met elkaar in beweging zijn. Op en neer- op en neer.

Het dal van chaos

Stel je voor je werkt in een team waarin Chaos, machtsstrijd & stress de boventoon voeren.

Iedereen werkt voor zich, er is geen synergie, je voelt je alleen, moe en uitgeput. Naar buiten toe staat er geen eenheid, daardoor zijn jullie een speelbal van de omgeving. Er is onduidelijkheid over waar informatie te vinden is, wat voortdurend chaos oplevert. Teamleden blijven het wiel opnieuw uitvinden waardoor dezelfde vraagstukken en problemen steeds terugkomen. Jullie reageren narrig en onrustig op elkaar. Er heerst ontevredenheid over het resultaat, wat doen we nu eigenlijk en voor wie? Talenten worden niet benut, mensen voelen zich niet gezien of gewaardeerd. Van gemaakte fouten wordt niet geleerd. Mensen roddelen achter elkaars rug om. Niet alleen zijn letterlijk de deuren dicht, de mensen zijn ook gesloten, angstig, vijandig of jaloers.

Je wordt alleen al radeloos door het te lezen….

De piek van plezier

Of je bevindt je op dit moment in een team waarin de energie de goede kant op stroomt. Richting, vertrouwen & plezier vieren hoogtij.

Jullie zijn echt gave dingen aan het realiseren. Je voelt gewoon de trots die er leeft over het werk dat jullie verzetten. Er is voor iedereen een plek, iedereen wordt gehoord en doet ertoe.
Er worden beslissingen genomen met elkaar waar iedereen achter staat. Men leert van elkaar, vraagt hulp, biedt hulp aan. Mensen wisselen ervaringen uit, zowel successen als blunders. De successen worden gevierd en van de blunders wordt geleerd. Mensen stralen energie en plezier uit, daadkracht en warmte.

In zo’n team wil iedereen wel zitten.

The in between

Maar meestal zit je als team ergens tussen dat hoogtepunt én dat dieptepunt in. In feite zijn jullie altijd onderweg. Soms sta je bovenop een berg, heb je overzicht, voel je je krachtig en fris. En soms kijk je overal als een berg tegenop, weet je niet waar je heen moet en voel je je waardeloos en moe.

Leren en ontwikkelen gaat met vallen en opstaan. Hoe beter je weet waardoor je valt, hoe minder hard je een volgende keer valt… maar no way dat je nooit meer valt. Gelukkig is het ook niet zo dat je nooit meer opstaat. Met teamontwikkeling is het net zo. Soms gaat het fantastisch (groen), soms verkeren jullie in verwarring (oranje) en soms kijk je ergens als een berg tegenop (rood). Het hoort er allemaal bij. Weten wanneer wat je gaat helpen naar de volgende stap, geeft rust en houvast en het vertrouwen dat het altijd goed komt, of eigenlijk al goed is.