Hoe word je een grootmeester in samenwerking?

Welke talenten zitter er in jouw team?

Je wilt het beste in je team naar boven halen. Zorgen dat ieder teamlid vanuit zijn of haar eigen unieke talenten kan bijdragen in de samenwerking. Daarmee wordt het niet alleen leuker werken voor elk teamlid, maar zorg je er ook voor dat teamleden elkaar beter begrijpen en weten in te schatten. Het zou mooi zijn als teamleden (nog) meer gebruik gaan maken van elkaars talenten.

Hoe doe je dat? Nou, bijvoorbeeld met de Teamrollen van Belbin.

Inzicht in talenten en valkuilen

Inzicht in de talenten van het team staat aan de basis voor een goede samenwerking. Door eens met je team een teamrol analyse te maken, haal je deze talenten (en bijbehorende valkuilen) van elk teamlid naar boven. Een mooie manier om met elkaar in gesprek te gaan over samenwerking en de resultaten die jullie samen behalen.

De teamrollen van Belbin zijn ook een prachtige tool om de dynamiek, sterke punten en valkuilen van jullie team in kaart te brengen. Met een paar simpele werkvormen maak je zichtbaar hoe jullie als team samenwerken en hoe je meer gebruik kunt maken van elkaars talenten.

  • Elkaar beter leren kennen;
  • Talenten en bijbehorende valkuilen inzichtelijk maken;
  • Taken aan talenten koppelen;
  • Inzicht krijgen in de dynamiek van het team;
  • Concrete afspraken maken die het team effectiever en de samenwerking leuker maken.

Teamrollen zorgen er dus voor dat je met elkaar op een prettige en constructieve manier in gesprek gaat over de manier waarop jullie met elkaar willen samenwerken. Waardoor teamleden elkaar weer weten te vinden.

Hoe kan je met de teamrollen aan de slag?

  • Vul zelf onze gratis online vragenlijst in en krijg direct een eerste indruk van je eigen teamrollen.
  • Vraag je teamleden om zelf deze gratis online vragenlijst in te vullen en deel de resultaten met elkaar (wel even uitprinten).
  • Gebruik in zo’n bijeenkomst onze Teamrol kaartjes om je teamleden inzicht te geven in hoe elke Teamrol werkt.
  • Als je een avontuurlijke teamleider bent, zet dan een van de onderstaande werkvormen in om diepgang in je teamgesprek te brengen.
  • Als je het zelf niet ziet zitten om je team hierin te begeleiden, plan dan onze workshop Leve het Verschil! met jouw team.
Download hier een aantal werkvormen om met de Teamrollen aan de slag te gaan. Note: Deze werkvormen zijn gebaseerd op onze teamrolkaartjes. Creatieve mensen die in deze tijd wat geld willen besparen, kunnen ook het betere knip en plakwerk uitvoeren vanuit onze kennispagina over de Teamrollen.
Deze werkvorm is een bonus voor verdieping van de Teamrollen vanuit de kernkwadranten van Ofman. Ofman leert ons dat elk talent door kan schieten in een valkuil. Elke valkuil heeft een uitdaging en bijbehorende allergie. Voor elke Teamrol zijn voorspelbare valkuilen te bedenken met bijbehorende uitdagingen. Hoe zit dat voor jou?

 

Veel plezier met de ontwikkeling van je team!
Thijs Rijnbergen, organisatiepsycholoog.