Is jouw kracht je intuïtie? Besteed het denken uit!

Intuïtie of denktalent?

Leven is makkelijker dan je denkt, maar moeilijker als je denkt – Guido Weijers

Deze quote las ik van de week online bij Omdenken. Ja dacht ik, dat is zo! Zodra ik ga nadenken of iets wel de juiste beslissing is, voel ik twijfel en verwarring. Het belemmert mij om een keuze te maken. Vaak weet mijn intuïtie wel of iets klopt of niet. Misschien herken je dat gevoel wel? Een collega vraagt je om iets te doen. Je kan op 2 manieren reageren: of je denkt meteen “ja leuk!” óf je denkt juist “mmmmm ja ja….”. Daarna begint een heel proces van sociale vaardigheden, die je belemmeren om gewoon te doen wat goed voelt. Hoe geweldig zou het zijn als je gewoon je gut feeling volgt! Geeft het je energie? Dan is het goed. Ga je erover nadenken en beredeneren? Dan is het nee. Easy does it!

Want anders…

Ik heb een paar jaar de fout gemaakt om steeds heel goed na te denken. Dat kwam mede doordat ik met collega’s werkte die een sterke denkkracht hadden. Ik liet mij er in mee zuigen. Niet bewust, maar onbewust ging ik mee in hun flow. Maar dat was niet mijn flow en dat kon ik voelen omdat ik er heel moe van werd… Helaas bezit ik ook de kwaliteit doorzetten. Waardeloze eigenschap in dit soort gevallen. Het weerhield mij ervan om gewoon mijn eigen weg te bewandelen, mijn eigen intuïtie te benutten. In feite belemmerede het mij om op mezelf te vertrouwen. En ik was er zelfs trots op dat ik zo aan het doorzetten was. Stom achteraf gezien zou je denken…

Of toch niet?

Maar als ik naar het proces kijk heb ik juist hierdoor nog beter leren voelen! Inmiddels weet ik hoe ik dankbaar gebruik kan maken van de denkkracht van mijn collega’s. Zodra ik vast zit in mijn hoofd, bespreek ik met een van mijn collega’s de situatie. Ik laat hem het denkwerk doen. Dat gaat ongeveer zo: “dus je wordt gevraagd om een presentatie te geven, daar komt dit en dat bij kijken ter voorbereiding, het kost je zoveel tijd, dit is de doelgroep…. “. Van een afstand kan ik de situatie nu overzien en nog een keer voelen of de vraag bij mijn past. Het gevoel verandert in een spannende kans die ik kan grijpen.

Collega’s als spiegel

Naast dat ik mijn intuïtie sterk ontwikkeld heb, schakel ik nu ook de wijsheid van mijn collega’s in. Dit doe ik om mijzelf te blijven uitdagen! Juist in een team met andere mensen werken helpt mij mezelf te ontwikkelen. Misschien had ik deze kans wel voorbij laten gaan als ik alleen op mijn eigen gevoel had vertrouwd. Soms is mijn gevoel een slechte raadgever, die mij houdt bij dat wat ik al ken. Achteraf gezien had ik vooral meer kunnen genieten van de weg hierheen. Want ik heb zo veel geleerd.

Andersom gebeurt het ook. Jaco heeft alles op een rijtje staan. Technisch kan het. Maar voelt het ook goed? Ik kan hem helpen door naar hem te luisteren, vragen te stellen op gevoelsniveau en mijn gevoel over de aanvraag te verwoorden. Aan hem om te besluiten wat hij doet. Zo verrijken we elkaar. Dat maakt samenwerken leuk.

Hoe goed weet jij welke collega’s echt anders te werk gaan dan jij? Benut jij hun talenten om zelf te groeien? Probeer het eens! Het vergroot echt je kijk op de wereld.

Wil jij inzicht in hoe het potentieel in jouw team benut wordt?