Leiderschapsstijl afstemmen op de fase van je team

Leiderschapsstijl en teamfases

Afhankelijk van de fase waarin een team zich bevindt, stel jij als leidinggevende je stijl hierop af. Een startend team heeft een leider nodig die duidelijke instructies en richting geeft en zorgt dat iedereen zich gehoord voelt in het team. Als het team al iets langer bij elkaar is kun je de sturende stijl loslaten en meer sturen op hoe de teamleden onderling met elkaar om gaan. Deze leiderschapsstijlen kan je vergelijken met het opvoeden van een kind. Een klein kind behandel je niet hetzelfde als een puber.

Wat wij in ons werk veel zien is dat teamleiders nog meer gaan sturen en controle gaan uitoefenen als ze willen dat een team een bepaalde richting op gaat. Terwijl dit mogelijk niet past bij waar het team zich bevindt. Wat doe jij daarin?

Een voorbeeld
Zo ontmoetten we laatst Christiaan van een middelgroot retail bedrijf. De klantgerichtheid van zijn medewerkers moest echt omhoog. Maar een training klantgerichtheid had hen niet verder geholpen. De teamleden hadden onderling gedoe over wie de schappen vulde, wie de vloer schoonmaakte en wie de klanten te woord stond. Zo kwam het dat klanten ongezien de winkel weer verlieten. De grootste nachtmerrie voor elke retailer in deze gespannen tijden. De eigenaar van de winkel begon zich te bemoeien met het verdelen van de taken. Op den duur moest hij elke dag in de winkel aanwezig zijn om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de taken hield. Dat was niet te doen.

Wij faciliteerden het gesprek. Christiaan gaf geïrriteerd aan: “zo wil ik niet dat jullie met elkaar omgaan, in mijn winkel wordt samengewerkt”. De reacties waren: ”de klant is prioriteit, ik zorg dat de schappen altijd gevuld zijn, ik zorg dat de winkel er schoon uitziet, ik zorg ervoor dat ik klanten ontvang”. Er bleek verschil te zijn in wat een ieder belangrijk vond bij een goed draaiende winkel. In plaats van erover te praten, veroordeelden ze elkaar en vonden ze van zichzelf dat ze goed werkten. Het team was in aannames en vooroordelen blijven hangen in plaats van open het gesprek te voeren met elkaar. De oplossing was daarna snel gevonden. En Chris? Die zal de volgende keer sneller zijn medewerkers met elkaar in gesprek brengen over hoe zij het gaan oplossen om te voorkomen dat hij ertussen blijft zitten.