Vergelijking is niet nodig, want iedereen is onvergelijkelijk uniek

Stop met vergelijken

Comparison. Vergelijking. Ik zag de omgedraaide kaart op tafel liggen, een eikenboom naast een bamboe. Mijn zus las de kaart aan mij voor: “Denk je dat de eik net als deze bamboe een holle stam had willen hebben? Is de bamboe jaloers op de eik omdat hij groter is en zijn bladeren in de herfst verkleuren?” De eerste paar zinnen van deze tarotkaart kwamen direct binnen. Net zoals de essentie van dit prachtige verhaal: het idee dat twee bomen zich met elkaar vergelijken lijkt belachelijk, maar wij mensen, of laat ik voor mezelf spreken, ik, vind het behoorlijk lastig deze gewoonte te doorbreken.

En toch kan het

Het gevoel van jaloezie voor dat wat een ander doet, of het gevoel van onzekerheid omdat ik niet zo grappig, mooi of creatief ben zoals jij, komen meerdere malen op een dag naar boven. Maar deze tendens lijkt af te nemen. Doordat ik bewust tijd creëer voor persoonlijke ontwikkeling. Ik lees, hoor en spreek met anderen over dingen die me bezig houden. Waardoor steeds vaker de boodschap van de tarotkaart op mijn pad komt en zich langzaam in mij nestelt. Je komt er niet achter wie je bent door jezelf met anderen te vergelijken, maar door te kijken of je zo goed je kunt je eigen mogelijkheden waarmaakt. Door te vergelijken ontstaat namelijk minderwaardigheid en meerderwaardigheid, die wegvallen zodra je stopt met vergelijken! Dan bén je gewoon. Dan ben je hoe dan ook genoeg. Vergelijking is niet nodig, want iedereen is onvergelijkelijk uniek.

Durf in de spiegel te kijken

En toch ligt de verleiding constant op de loer, waardoor we het blijven doen! Het wordt ons ook wel moeilijk gemaakt met de prachtig mooie levens van Jan en alleman op social media. Mijn drijfveer is om die negatieve spiraal van het vergelijken verder te doorbreken en om te buigen naar het besef dat wij bestaan bij gratie van het verschil. Juist doordat die ander anders is, kun jij meer jezelf zijn en je waarde toevoegen. Stop met vergelijken en open je ogen voor je eigen potentieel. Wat zegt het talent van die ander over jezelf?

Gun jij jezelf ook dat je je eigen mogelijkheden waarmaakt?